Kundcase: Cykloteket

När Cykloteket på ett par års tid nästan dubblat sin storlek började det bli svårt att nå ut med information och säkerställa rätt kunskap hos alla sina medarbetare.

Med Evercate blev de effektivare i sin kommunikation och säkra på att den togs emot av rätt personer. Utan att göra avkall på känslan av delaktighet som genomsyrar kulturen i Cykloteket.
Prata med oss
Porträtt av Martin Andersson, inköpschef Cykloteket som har delat med sig av sina erfarenheter från att använda Evercate

Martin Andersson, inköpschef för Cykloteket, delar med sig av sin erfarenhet:

“En utmaning inom retail är hur man ska nå all personal. De är uppdelade på olika butiker, och jobbar varierande tider. Vissa jobbar kvällar och helger, andra bara vissa dagar i veckan medan det är förhållandevis få som jobbar heltid på bestämda scheman.”

Han berättar vidare hur Evercate underlättat kunskapsöverföringen:

“Vi använder Evercate för onboarding och för att på ett snabbt och smidigt sätt hålla alla medarbetare á jour med senaste produkter och trender. Utvecklingen på området går så fort idag, så det är ovärderligt att kunna nå ut till alla samtidigt.”

En utmaning inom retail är hur man ska nå all personal. De är uppdelade på olika butiker, och jobbar varierande tider.

Med Evercate har Cykloteket kunnat fortsätta sin tillväxt. De är idag Sveriges största cykelhandlare.

Kunderna som kommer in i Cyklotekets butiker eller näthandel förväntar sig en förstklassig service och ett gediget kunnande av personalen. De vill kanske ha hjälpa att reda ut vilken cykel som passar dem bäst eller vad som behövs för att deras barn ska vara säkra på sin första cykel. Då räcker det inte att peka ut rätt hylla eller att föreslå att de väljer en de tycker ser fin ut.

Butiksmedarbetare hos en kund till Evercate servar en cykel

“Nya butiksmedarbetare får tillgång till sin utbildning redan innan de börjar, det leder till att de är pålästa, mer bekväma och självsäkra i sitt nya arbete redan första dagen på plats. Det blir också rättvist på ett helt annat sätt. Alla får samma förutsättningar oavsett hur scheman ligger eller om man bara jobbar extra någon gång här och där,” berättar Martin Andersson.

Cykloteket har varje vecka ett veckomöte i sina butiker. Innan de började använda Evercate gick mer och mer av tiden på dessa möten åt till att nå ut med information om nya produkter, vilket ledde till att veckomötet inte längre användes till vad det var tänkt för – att lyfta frågor och skapa delaktighet. Det visade sig inte heller vara en särskilt effektivt kanal för informationen.

Nya butiksmedarbetare får tillgång till sin utbildning redan innan de börjar, det leder till att de är pålästa, mer bekväma och självsäkra i sitt nya arbete redan första dagen på plats.

Djupdyk i butikens viktiga roll i framtidens köpresa

I vårt whitepaper tittar vi på hur kundernas köpbeteendet förändras och hur butikskedjor behöver anpassa sig för att hänga med och sälja mer.

Ladda ner whitepaper

“Om det förut var 15 personer som jobbar i en butik, så kunde vi på grund av scheman aldrig samla alla på en gemensam genomgång, hur gärna alla än hade velat. Innan kunde vi kanske nå 5-7 medarbetare åt gången när vi var på plats och hade en genomgång. Idag når vi istället enkelt ut till alla, då var och en kan ta till sig informationen när det passar dem”, berättar Martin Andersson och fortsätter:

“Det gör att man istället kan fokusera tiden i butiken på annat. Att träffas på veckomöten är väldigt värdefullt då det låter oss lyfta viktiga frågor. Men nu kan vi fokusera på att skapa en dialog och en ökad delaktighet när vi träffas istället för att det blir korvstoppning om nya produkter och kampanjer. Det skapar bättre förutsättningar för att lyckas, både för medarbetarna och för organisationen i stort.”

Butiksanställd visar upp en sko för en kund som provar ut nya skor

När vi pratar med Martin är det svårt att inte höra hur passionen för Cykloteket skiner igenom. Relationen till medarbetarna är som i en familj, hjärtlig och varm med inslag av lite retsamhet. Han avslutar med att berätta hur Evercate hjälpt dem på det organisatoriska planet.

“Det är tacksamt att kunna se svart på vitt hur det tas emot och genomförs i hela organisationen. Både för butikscheferna på deras nivå och för oss centralt. Det gör det lättare att identifiera vad vi gör som ger de resultat vi är ute efter och var vi kan bli ännu bättre som organisation,” säger han och tillägger:

“Dessutom gillar jag automationen med påminnelser för de som inte gör klart i tid. Frihet under ansvar är förvisso bra, men alla kan vi nu och då behöva en vänlig knuff för att ta oss över tröskeln.”

Nu kan vi fokusera på att skapa en dialog och en ökad delaktighet när vi träffas istället för att det blir korvstoppning om nya produkter och kampanjer. Det skapar bättre förutsättningar för att lyckas, både för medarbetarna och för organisationen i stort.
Logotyp för Cykloteket, en butikskedja som använder vårt LMS för onboarding av nyanställda och för produktinformation till butik.
Cykloteket är Sveriges största cykelhandlare och ingår sedan ett tag tillbaka i koncernen WeSports. Med butiker i Mälardalen och en utbredd e-handel hjälper de kunder i hela Sverige att hitta rätt cykel och cykeltillbehör.

Varför Evercate?

Sälj mer

Rätt kunskap, information och attityd är formeln för att era säljare ska sälja mer.

Spara tid

Schemalagd tid är dyrbar. Låt säljarna fokusera på kunderna när de går på sitt pass.

Bli bättre

Mätbarhet visar förbättringsområden. Många små förbättringar ger stora resultat.