Kundcase: Rizzo Group

Retailbranschen har de senaste åren genomgått en förändring.

E-handeln har börjat ta allt större plats vilket medfört att köpbeteendet hos kunderna förändras. Lägg till pandemin så har vi en situation då det aldrig har varit viktigare att ta väl hand om de kunder som kommer in i butiken. Men hur gör man det på bästa sätt?
Prata med oss

Porträtt av Maria Ryott som är HR-Chef för Rizzo Group som gett citat om LMS Evercate

Maria Ryott som är HR-chef på Rizzo Group delar med sig av sina erfarenheter och hur de, med hjälp av Evercate, får alla sina medarbetare att alltid ha rätt kunskap för att kunna ge ett riktigt bra kundbemötande.

"För oss är det viktigt att alla som arbetar i butik, oavsett om de jobbar heltid eller bara någon gång ibland, enkelt och effektivt kan ta till sig den senaste informationen eller utbildningen, för att i sin tur kunna hjälpa kunderna på bästa sätt," berättar hon.

Rizzo Group, tidigare Venue Retail Group, har det senaste året genomgått ett stålbad. De har tagit sig igenom en rekonstruktion och en omorganisation mitt i rådande pandemi och rullar nu ut ett nytt butikskoncept.

Nya Rizzo innebär att totalt 101 butiker ska vara omklädda enligt det nya konceptet i mars 2021. Det innefattar även att koncernens Accentbutiker byter namn till Rizzo, medan butikerna i Norge fortsätter heta Morris.

Att Evercate var lyhörda inför våra behov och att vi kunde komma igång så fort, från det att vi inledde en dialog till introduktion av de första kurserna, var otroligt viktigt för oss.

Med Evercate når Rizzo samtliga butiker i Sverige och Norge, med högt kursgenomförande.

Det nya konceptet går ut på att erbjuda ett bredare livsstilsbetonat urval av skor och accessoarer som smycken, klockor, väskor och säkerhetsutrustning i olika prisklasser. Även ett nytt hållbarhetstänk har introducerats där man exempelvis kan hyra en resväska vid behov istället för att behöva köpa en som mest samlar damm i förrådet. Men hur genomför man en så stor förändring för så många butiker? Och vad är nyckeln för att nå positiva resultat?

Butiksentre till en Rizzo-butik efter att den använt Evercate för att säkerställa att alla butiker förstått och tagit till sig nya butikskonceptet

"Vi är mitt i utrullningen av vårt nya koncept just nu, ett arbete som inneburit ett jättejobb men som samtidigt varit oerhört roligt. För att kunna göra de här förändringarna har det krävts att de leverantörer vi väljer att jobba med också är snabba. Vi har inte råd att fastna i utdragna processer," säger Maria och fortsätter:"Att Evercate var lyhörda inför våra behov och att vi kunde komma igång så fort, från det att vi inledde en dialog till introduktion av de första kurserna, var otroligt viktigt för oss."

Med digitala kurser i Evercate ser man möjligheten att skapa motiverade och engagerade medarbetare i butikerna. I välkomstpaketet för respektive ny Rizzobutik ingår både värdefull varumärkesinformation och kundvård.

"En utmaning för oss är att vi genomför flera förändringar samtidigt. Våra medarbetare behöver sätta sig in och anamma det nya konceptet samtidigt som de ska börja sälja fler produkter som de inte är vana vid. Hittills har vi fokuserat vår utbildning kring detta. Framöver ser vi att introduktion till nya varumärken, skötselråd och automatisering av till exempel nödvändiga säkerhetsutbildningar kan vara aktuellt," berättar Maria.

Att arbeta i Evercate är snabbt och enkelt. Att en utbildning sen ska nå våra butiksmedarbetare är inga problem. Från det att vi gjort klart utbildningen går det med ett klick.

Djupdyk i butikens viktiga roll i framtidens köpresa

I vårt whitepaper tittar vi på hur kundernas köpbeteendet förändras och hur butikskedjor behöver anpassa sig för att hänga med och sälja mer.

Ladda ner whitepaper

Inom retail är det ofta svårt att hitta tider att nå ut med information till medarbetarna när de är schemalagda i butik. Det är dessutom vanligt med personal som bara jobbar extra på helger eller kvällar.

"Våra medarbetare kommer inte åt intranätet hemifrån och har inte tid att kolla mejlen på datorn på jobbet. Därför har de uppskattat smidigheten med Evercate och att man enkelt kan ta del av innehållet via mobilen när det passar en själv," säger Maria och fortsätter:

"Det gäller oss som jobbat med att ta fram utbildningarna också. Att arbeta i Evercate är snabbt och enkelt. Att en utbildning sen ska nå våra butiksmedarbetare är inga problem. Från det att vi gjort klart utbildningen går det med ett klick."

Rizzos arbete i Evercate har bara börjat. Utbildningssatsningen har gått snabbt att rulla ut och att både medarbetare och butikschefer är nöjda med hur smidigt det fungerar. Detta tillsammans med att Rizzos nya koncept snart finns i samtliga butiker och att vi förhoppningsvis närmar oss slutet på pandemin gör att synen på framtiden är hoppfull.

"Det har varit bra att göra vårt stora omställningsarbete nu – med ombyggnationer och att få medarbetarna att anamma vårt nya koncept, så att när Corona är förbi står vi redo att ta emot kunderna på allra bästa sätt."

Det har varit bra att göra vårt stora omställningsarbete nu – med ombyggnationer och att få medarbetarna att anamma vårt nya koncept, så att när Corona är förbi står vi redo att ta emot kunderna på allra bästa sätt.
Logotyp för Rizzo som använt Evercate som LMS bland annat för att informera och utbilda samtliga butiker och säljare i deras nya butikskoncept.
Rizzo Group är en ledande aktör inom väskor, resväskor, skor och accessoarer i Sverige och Norge med totalt 100 butiker. Verksamheten drivs genom de helägda kedjorna Accent, Morris, Rizzo, som även finns online, samt avdelningar på NK. Rizzo Group har ett brett utbud av externa varumärken samt starka egna varumärken såsom Don Donna, Handskmakaren, Rizzo och A-TO-B.

Varför Evercate?

Sälj mer

Rätt kunskap, information och attityd är formeln för att era säljare ska sälja mer.

Spara tid

Schemalagd tid är dyrbar. Låt säljarna fokusera på kunderna när de går på sitt pass.

Bli bättre

Mätbarhet visar förbättringsområden. Många små förbättringar ger stora resultat.