Onboarding av butikspersonal – så får du igång dem snabbast, gladast och effektivast

Strukturerad och bra onboarding är avgörande för att er nya butikspersonal ska komma igång snabbt, trivas på jobbet och nå sin fulla potential.

Det finns många ord som beskriver en nyanställd butikssäljares första tid från anställning till att de är självgående i butik. Vi kan prata om introduktion eller använda mer trendiga ord som preboarding och onboarding. 

I den här artikeln kommer vi prata om onboarding lite mer övergripande.

Innan vi reder ut begreppen tittar vi närmare på varför en genomtänkt och strukturerad introduktion av nya säljare i butikerna är så viktig.

Varför du ska investera i introduktion av era butikssäljare

Bra onboarding är avgörande för: 

  1. Hur snabbt varje nyanställd i butik blir lönsam.
  2. Hur lönsam den nya butikssäljaren blir.
  3. Och hur länge ni får behålla er nya lönsamma säljare.

Men vänta nu. Det står väldigt mycket om lönsamhet, och inget alls om trivsel, engagemang och andra värdeord som traditionellt kopplas till onboarding. 

Låt oss utveckla.

Bra onboarding ger snabbare lönsamhet

Tänk dig in i att du är en ny säljare i butik.

När du är ny kan du inte produkterna. Du kan inte kunderna och deras vanliga behov. Du vet inte vilka ytterligare produkter som kunden också behöver för att få mest nytta av det de köper och du kan inte kassasystemet eller era rutiner. 

Du gör helt enkelt inte så mycket nytt till en början. Och det är en väldigt jobbig känsla att känna sig som en belastning för företaget, kollegorna och kunderna.

Det är här onboardingen kommer in. Kan vi minska startsträckan kommer den nyanställda snabbare göra nytta och därmed ge lönsamhet. 

Inte nog med det. När era nya butikssäljare känner att de gör nytta och faktiskt kan hjälpa sina kunder växer deras självförtroende. De blir gladare och mer engagerade. Vilket leder oss in på nästa punkt.

Bra onboarding ger högre lönsamhet över tid

En snurra som visar att Gladare butikspersonal som trivs, leder till bättre upplevelse för kunderna, leder till burikspersonal känner sig uppskattade, leder tillbaka till gladare butikspersonal som trivs.

Säljaren som snabbt känner att de gör nytta, och får den boosten i självförtroende kommer trivas bättre på jobbet. När man som kund kommer in i en butik där personalen är glad och trivs smittar det av sig. För är det något vi människor är känsliga för så är det stämningen i en grupp människor. 

Det blir en positiv spiral.

När kunderna får en bättre upplevelse kommer fler att handla samtidigt som snittkvittot går upp. 

Men istället för att lita blint på oss kan ni titta i er organisation. Ta era bäst presterande butiker och jämför stämningen med butikerna som inte presterar lika bra.

Givetvis är inte stämningen allt som avgör om en butik kommer vara lönsam eller inte. Men det är en tydlig indikator på att de gör rätt saker för att leva upp till sin potential.

Bra onboarding låter er behålla personalen längre

Retail är en bransch med stor personalomsättning, och mycket extrapersonal. Personalen är samtidigt den viktigaste resursen en butik har, eftersom det är de som möter kunderna och hjälper dem köpa rätt saker.

I det här arbetet är extrapersonalen minst lika viktig som ordinarie personal. Det är oftast extrapersonalen som jobbar helg – exempelvis lördag efter löning när det är flest köpstarka kunder i butiken.

Det säger sig självt att det är bättre för lönsamheten att ha erfaren och kunnig personal i butiken för att hjälpa kunderna. 

Onboarding som leder till trivsel och glada medarbetare som det går bra för, kommer också leda till att de medarbetarna stannar längre. Vissa kanske till och med gör en karriär av yrket som de först bara såg som ett extrajobb under studietiden.

Därför ska ni investera i onboarding

Introduktionen är med andra ord en nyckel för att låsa upp varje ny butiksmedarbetares fulla potential. 

En bra introduktion ska helst hålla samma höga kvalitet oavsett vilken butik den nya anställda ska börja jobba i. En strukturerad process ökar era chanser att  lyckas med att engagera och aktivera er nya butikspersonal varje gång, i varje butik, med minimal handpåläggning. 

Som bonus kommer ni på sikt även få lättare att anställa och behålla rätt personal, i takt med att ni bygger ett starkare employee branding och blir en attraktivare arbetsgivare. Mår man bra och gör nytta, blir det roligare att jobba. 

När ni satt en struktur för hur och vad ni ska ha mer i er introduktion behöver ni ett system för att paketera och nå ut med onboardingen till alla nya i era butiker. Där fyller ett Learning Management System (LMS) en viktig roll. Vi visar gärna hur Evercate på ett väldigt användarvänligt sätt kan ge er kontroll över onboarding av era nyanställda i era butiker. 

Kontakta oss för ett möte så tittar vi närmare på just era behov och utmaningar.

Vill du att era butiker ska sälja mer?

Då ska du boka ett kostnadsfritt demo för att se hur Evercate kan hjälpa! 

Prata med oss

Vad är Evercate?

Evercate är en plattform som ger butikskedjor kontroll över att rätt information och kunskap når rätt personer i varje butik i rätt tid. Slipp förlita er på intranätet, butiksmailen eller att butikschefen ska ha tid och förståelse att förmedla informationen vidare på rätt sätt.

Allting mäts och visar tydligt var ni behöver fokusera för att förbättra era resultat.

Våra kunder använder Evercate för onboarding av nyanställda, produktutbildningar, kampanjinformation och mycket mer.